Tisztességes

nyugdíjat

mindenkinek


Ne legyen kevesebb a nyugdíj összege a mindenkori létminimumnál 

(2017-ben 88,000 Ft), garantált alapjárandóságot.

A Lendülettel Magyarország elkötelezett abban, hogy a nyugdíj összege, egy garantált alapjárandósággal kiegészítve (melynek összege: 60 000 Ft) nem lehet kevesebb mint a mindenkori létminimum.

Pl: Jelenleg a minimális öregségi nyugdíj: 28 500 Ft
Garantált nyugdíjas alapjárandóság: 60 000 Ft
Összesen: 88 500 Ft
2017-ben a létminimum összege 88 000 Ft

Továbbá elkötelezettek vagyunk abban, hogy bevezessük a rugalmas nyugdíjba vonulás intézményét. Ami nem teszi kötelezővé a jelenlegi korhatár (65.év) elérésével a nyugdíjba vonulást, hanem egy bónusz-malusz rendszer tesz rugalmassá.

Kiemelten fontos számunkra, hogy a nyugdíj mértéke értékálló legyen, és a jövedelemolló ne nyíljon tovább a nyugdíjba vonulók és a még aktív dolgozók közt. Ennek egyik garanciája a svájci indexálás visszaállítása, azon belül a nyugdíjas inflációs kosár kialakítása.

Az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása elengedhetetlen a jelenleg szó szerint élethalálharcot folytató nyugdíjasok szempontjából. Ennek megvalósításához számítunk azon nyugdíjasok szolidaritására, kiknek nyugdíj jövedelmük meghaladja az átlagnyugdíj mértékét, ami jelenleg 124 000 Ft. Elképzelésünk szerint minden második évben (egy cikluson keresztül) mindenki egyformán átlagnyugdíj-emelést kap.

Pl: 2018-ra előirányzott nyugdíjemelés mértéke 3%

Ebben az esetben 124 00 Ft 3%-a 3 720 ft.

Tehát minden nyugdíjas egységesen 3 720 Ft nyugdíjemelést kapna ami a megélhetési minimum alatt (80 000 Ft) lévő nyugdíjaknál már 4,65% emelést jelentene.

Visszaállítjuk a méltatlanul meghurcolt rokkantnyugdíjasok ellátását, a nyugdíjrendszerbe. A már nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozókat hátrányosan érintő nyugdíjadóztatási rendszert eltöröljük.