Hidakat

a generációk

között


Nyugdíjas pártként az unokáink jövöjéért dolgozunk!

A generációk közötti együttműködés a társadalom működésének az alapja. Az idősek tudásának számos olyan területe van, amely nem pótolható és nem hiányozhat a társadalmi tőkéből. Az aktív időskor lényege a generációk közötti szerves kapcsolatban és kölcsönös támogatásban rejlik.

A társadalom elöregedésével egyidőben ment végbe a család formák pluralizálódása, a többgenerációs együttélések számának csökkenése. Egyre több ember él egyedül, vagy nukleáris családban, gyerekek nélkül, az idős, többnyire özvegy nők többsége pedig egyszemélyes háztartásokban. Idős korban köztudottan meggyengülnek a társadalmi kapcsolatok, ritkábbá válnak a családi együttlétek, találkozások, a fiatalok nagyarányú elvándorlása miatt szétszóródik sok család. A generációk közötti együttműködést segítik a közösségfejlesztő programok. A közösségfejlesztők olyan módszertant dolgoztak ki, melyek révén igyekeznek mindenkihez eljutni az adott lokalitásban, majd arra törekednek, hogy a megszólítottakat bent is tartsák a közösségben. Ebben a folyamatban a fiatalok részvétele folyamatosan nő.

A 65 év felettiek megítélésé ma Magyországon finoman szólva is szégyenletes. Egyre többen, sőt kormányzati szinten is nyíltan hangoztatják a nyugdíjasok haszontalanságát, élősködőknek nevezik Őket, mint akik elszívják a levegőt a fiatalok elől. Megfeledkezve arról, hogy ezek az „ingyenélők” az Ő édesapjuk, édesanyjuk vagy épp nagymamájuk, nagypapájuk. Akik egykor életet adtak nekik, felnevelték őket, és ha betegek voltak ápolták és aggódtak értük.

A fenti gyalázatos szemlélet megváltoztatása érdekében minden településen létrehozandó olyan közösségi ház, ahol a generációk előítélet nélkül adhatják át egymásnak tapasztalatukat, vagy épp a legidősebbek tanulhatnak a fiataloktól legújabb technikák, technológiák használatáról. Nem csak a tanulás, hanem a közös kikapcsolódás helye is lehet. Kártyázás, sakkozás, filmnézés, vagy akár közös kirándulás, kertészkedés közben a fent említett fal könnyebben ledönthető.